Architect

Ontwerpkosten architect berekenen

Wat doet een architect naast tekenen en wat kost een architect?
Kosten bouwkundig architect berekenen en binnenhuisarchitect advies!

Je bent waarschijnlijk op zoek bent naar een creatieve ontwerper voor betaalbare prijs. Dan vind je hier praktische tips om de beste architect voor je bouwplannen te selecteren. Met aanbeveling waar je een goede interieurarchitect kunt vinden.

Bouwmeesters zijn breed inzetbaar voor ontwerp, bouwkundig advies, ontwerp van huis, verbouwing, nieuwe bedrijfspand en renovatie van gebouwen. Voor ieder soort vastgoed is wel een gespecialiseerde bouwer te vinden. Veel Nederlandse ontwerpbureaus vind je in de Randstad; Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Maar ook in regio’s als Groningen, Eindhoven, Arnhem en Nijmegen zijn volop goede architecte te vinden.

Geef eenvoudig je postcode op, en ontvang voor ontwerp advies een prijs op maat aangeboden van een bureau bij jouw uit de buurt!

VRAAG OFFERTES AAN:

Nederlandse architecten

Nederlandse ontwerpers staan internationaal hoog aangeschreven, Dutch Design is wereldwijd bekend. De Nederlandse architectuur heeft dan ook veel bekende architecten voorgebracht.

Deze beroemde bouwkunstenaars inspireren weer de studenten op de bouwkunstopleiding, waardoor er veel creatieve kwaliteit ontstaan is. Deze designers werken na hun opleiding architectuur voor ontwerpbureaus in heel Nederland.

Veel van hen zijn aangesloten bij de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (BNA). Deze inventieve designers en zijn ook voor de gemiddelde opdrachtgever met bouwplannen goed betaalbaar.

Eigen Architectenbureau? Start Deelname » (gratis)

Verschil architect en binnenhuisarchitect

Een bouwkundig architect bedenkt het gebouw, tekent aanzichten van gevels, maakt plattegronden, en heeft oog voor de constructie. Terwijl de binnenhuis architect adviseert over kleuren, inrichting en aankleding binnen in het pand of gebouw. Meer over de werkzaamheden van de interieur stylist vind je onder binnenhuisontwerp.

Tarief ontwerper bouw>>

Wat doet een architect?

Het takenpakket van de bouwmeester is talrijk, een overzicht met dagelijks zodat je een eerste indruk krijgt van wat een bouwkundige allemaal doet:

 • Advies; bouwkundig, technische installaties, welstand en bouwbesluit
 • Ontwerp; schetsontwerp, voorlopig ontwerp en definitief ontwerp
 • Tekenwerk; nieuwbouw, verbouwing, aanbouw, serres en dakkapel
 • Bouwtekeningen; plattegronden, gevels, doorsneden en details (ontwerp & uitvoering)
 • Inrichting & meubels; zelfstandig of uitbesteden aan interieur ontwerper
 • Lichtplan; lichtlijnen, spots, gevelverlichting en reclame verlichting (icm elektricien)
 • Berekeningen maken; EPC, EPN, constructief (aansturen constructeur) en begroting
 • Aanbesteding; ontwerp maken, bestek schrijven, offertes aanvragen en aanbesteding
 • Aanbestedingstraject; voorselectie bouwers, adviseurs, nota’s van wijziging en aanvulling
 • Vergunningen; aanvragen, berekening, bestemmingsplanwijziging en artikel 19 procedure
 • Uitvoeringsfase; werktekeningen maken en coördinatie van constructietekeningen
 • Begeleiding financieel; bouwers selecteren, werk gunnen, stelposten en eindafrekening
 • Bouwopzichter; bouwbegeleiding, werkoverleg, dagboek, rapportages en verslaglegging
 • Bestaand; onderhoud schilderen, dak renoveren, nieuwe kozijnen en asbest saneren
 • Bouwdirectie; planning en opdrachtgever vertegenwoordigen in bouwvergaderingen
 • Tuinontwerp; tuinplan maken, terreininrichting , bestrating en tuinaanleg

Bereken vergoeding adviseur>>

Dit overzicht is zeker niet volledig, dus ook als je aanverwante werkzaamheden hebt kun je dit aanvragen. Eveneens voor een eerste advies over prijs, stijl of ontwerp kun je een aanvraag insturen. Geschikt voor ieder bouwwerk, van een schuifpui, nieuwe erker, serre en dakkapel tot interne verbouwing, nieuwe woning of steden bouw en gebiedsontwikkeling.

Wat kost een architect?

Het tarief dat een jonkheid in rekening brengt voor zijn werkzaamheden wordt deftig courtage of ereloon genoemd. Een architect, projectleider of tekenaar in loondienst ontvangt uiteraard salaris van het bureau waarvoor hij of zij werkt. Het gangbare honorarium architect wordt berekend aan de hand van bestede arbeid, op basis van overeengekomen uurtarief architect.

Bij grote opdrachten kan de gage ook een percentage van aanneemsom zijn. Voor tekenaars wordt doorgaans een uurtarief gehanteerd, hoogte afhankelijk van aard werkzaamheden.

Totaalkosten voor ontwerp en tekenwerk kun je ook vooraf tegen vaste prijs overeenkomen, vraag bij meer bureaus aan en je kunt de architect tarieven eenvoudig vergelijken. Direct vrijblijvend bij architectenbureaus een offerte aanvragen.

Bureaus in Nederland

Zoals aangegeven houden veel grote architecten kantoor in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Veel van deze bekende architecten werken overigens wel in heel Nederland. Maar ook plaatselijke ontwerpbureaus in Arnhem, Nijmegen, Almere en Groningen kunnen goed tekenen maar ook bouwmeesters uit Tilburg of Eindhoven leveren prima kwaliteit.

Naar tarief architect>>

Zelf Architect? Start Deelname » (gratis)

Courtage architect berekend? Ga dan voor andere onderwerpen naar offertes aanvragen.
Naast uniek ontwerp wil je natuurlijk ook mooie bestrating en goed tuinadvies van hovenier.

Tip ook je vrienden!
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email