Tegelzetter

Tegelzetter prijs tegels vergelijken

Tegels kopen en tegelzetter prijs opvragen voor badkamer, wc, keuken en woonkamer!

Vloertegels leggen en wandtegels plakken door tegelzetter vergelijken, inclusief tegelwerk doe het zelf tips. Behaal met goedkope tegels en hulp van echte tegelzetter mooi eindresultaat!

Vergelijk tegelzetters prijs met zelf leggen kosten, bereken jouw besparing op tegels kopen, tegellijm en hoekprofielen totaal met arbeidsloon plus optioneel voegmateriaal op kleur.

Bereken alle wandtegels, vloertegels en hulpmateriaal inclusief knipverlies voor eerlijk vergelijk. Waarop letten bij grote plavuizen leggen, keramische tegels plakken en natuurstenen? Tegelzetter geeft advies uit eigen ervaring, inclusief marmer tegels gevaar en goed voegwerk advies.

Vind goede tegelzetter bij jouw uit de buurt, vaak met eigen showroom voor tegels uitzoeken met persoonlijk advies. Geef postcode en ontvang vrijblijvend meer aanbiedingen thuis!

VRAAG OFFERTES AAN:

Tegels

Bij uitzoeken van tegels wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen vloertegels en wandtegels. De verschillen hiertussen vind je hieronder nader omschreven. Hiernaast worden tegels ingedeeld naar fabricage, materiaalsoort of oorsprong. Zo wordt een gebakken tegel van klei keramiek genoemd en een in de natuur gewonnen gesteente natuursteen.

Een ander onderscheid is te maken naar afmeting (kleine tegeltjes tot groot formaat), oppervlakteafwerking zoals geglazuurde tegel, vormgeving (vierkant, rechthoek, rond of een variant hierop). Ook zijn decoratieve tegels mogelijke met lijnen, patronen, figuren of afbeeldingen.

Op zoek naar tegels voor buiten? Je vind deze onder de categorie bestrating>>

Hulpstukken

Hiernaast zijn er bij een tegel soms ook bijpassende hulpstukken verkrijgbaar, denk aan een plinttegel (holplint, bolplint, hoekplinten met verstekkant), afschottegel tbv douchehoek, enz. Een plint kan ook gemaakt worden uit een vloertegel, door deze aan stroken te knippen. Dit is vaak een goedkopere oplossing dan speciale plinttegels kopen, de tegelzetter adviseert ie je geld bespaart op tegelwerk zonder kwaliteitsverlies.

Hoe tegels aanbrengen

Tegels zijn op verschillende manieren aan te brengen, de beste methode hangt af van de actuele toestand en gewenste situatie. Bij nieuwbouw, aanbouw of uitbreiding zijn de vloeren en wanden nog kaal of voorzien van stukadoorswerk. Wij een verbouwing of renovatie kan er nog bestaand tegelwerk aanwezig zijn. Tegels lijmen is een oplossing maar ook tegels traditioneel zetten in mortel is een manier. De beste oplossing per situatie staat hieronder gegeven voor zowel wandtegels als vloertegels bij bestaand werk en nieuwbouw.

Goedkope tegels

Zijn goedkoper tegels slechter en altijd van minder goede kwaliteit dan dure tegels? Hierop is geen antwoord te geven zonder het begrip kwaliteit te definiëren. Tegels kunnen goedkoop zijn door massaproductie in lage lonen landen, van B-keus zijn of gewoon een A-kwaliteit die als partij goedkoop wordt aangeboden. Ook goedkope tegels kunnen dus van prima kwaliteit zijn, een eerlijke tegelzetten vertelt graag hoe je goede kwaliteit zelf kunt herkennen.

Prijs tegelwerk aanvragen>>

Afmetingen

Een vermelde tegelmaat is normaal altijd de afmeting van tegel inclusief voeg. De ruimte tussen tegels is standaard vaak 3 mm en wordt opgevuld met voegvulling waarvan we het eindresultaat kortweg de ‘voeg’ noemen. Een opgegeven tegel van 15×20 cm (bredte x hoogte) heeft in werkelijkheid een afmeting van 14,7 x 19,7 centimeter.

Overzicht van courante in handel verkrijgbare tegels:

Vloertegels (l x b in cm)
– 7,5×15 / 10×10, 10 x 15 10×20 / 15 x 10, 15 x 15
– 20×10, 20×20 / 30×30, 30×60 / 33×33
– 40×40, 40×60 / 50×50 / 70×70 / 75×75 / 100×100 (grote tegels)
– 5×5 / 7×7 (mozaïek tegels)

Wandtegels (b x h in cm)
– 7,5 x 15 / 10 x 10, 10 x 15 en 10 x 20 / 15 x 10 en 15 x 15
– 20 x 10, 20 x 20 / 30 x 30, 30 x 15, 30 x 60 / 33 x 33
– 40 x 25, 40 x 40, 40 x 60 / 50 x 50 / 70 x 70 / 75 x 75 / 100 x 100 (groot)
– 5 x 5 / 7 x 7 (mozaïek)

Naast deze standaard tegelafmetingen kan de tegelzetter ook afwijkende formaten leveren.

Grote tegels

Wat zijn de voordelen van grote tegels leggen? Of zitten er aan grote tegels aanbrengen alleen maar nadelen? Online lees ik hier op forums namelijk tegenstrijdige berichten over…

Tegels kopen en tegels leggen is een vakwerk waarbij alles met elkaar samenhangt. De belangrijkste factoren van invloed op de kosten van grote tegels verwerken zijn als volgt:

 • Vlakheid van tegel (vooral onderkant)
 • Bouwkundige ondergrond – vloer (ruw of cementdekvloer) of wand (gestukadoord)
 • Grootte van het vertrek – bij grote ruimtes minder knipverlies
 • Vertrekvorm – vorm van te betegelen ruimte
 • Haaksheid – van hoeken binnenmuren (of vals verstek)
 • Legpatroon – bepaalt hoeveelheid knipwerk en afval
 • Strokende voegen – vloertegel laten stroken met wand

Toelichting bij Prijzen vind je onder uitleg over vloertegels, wandtegels en voegen / voegwerk.

Trendy tegels of neutraal tegelwerk

Mooi tegelwerk is vooral een kwestie van smaak, kies tegels uit in de kleur, vorm en stijl die bij jouw en je gezin past. Kies ook een uitstraling die bij de rest van je woning past, nu en in de toekomst. Tegels wil je thuis vast niet ieder jaar vervangen vervangen. Pas daarom op met modetrends, maak een overwogen keuze waar je nog jarenlang plezier van hebt. Raadpleeg bij twijfel eventueel advies van een binnenhuisarchitect.

Tegels met effen kleuren en natuurlijke materialen zijn tijdloos en vervelen niet snel. Ook als je op termijn wil verhuizen en je huis te koop zet via de makelaar, zullen neutrale tegels nieuwe kopers niet direct tegenstaan. Een opvallende eigen stijl of trendy kleur van x-aantal jaar geleden kan potentiële kopers afschrikken. Als ze er al doorheen kunnen kijken zullen ze hun bieding mogelijk aanpassen op kosten voor de oude tegels vervangen.

Kies voor jezelf tegels uit en hou eventueel waarde-invloed bij verkoop in het achterhoofd. 😉

Vloertegels

Natuurlijk kun je vloertegels alleen op prijs en uiterlijk kopen, maar er zijn ook meer praktische aspecten die je van invloed op jouw keuze kunt laten zijn. Zoals gemak en veiligheid tijdens de gehele gebruiksduur, ofwel zaken die van invloed zijn op je leefgenot of werkomstandigheden van personeel.

Veiligheid

Een ruwe tegel zal minder snel glad worden dan een geglazuurde vloertegel, hiermee voorkom je uitglijden preventief. Zeker in combinatie met water geeft een antisliptegel meer grip, ook op slippers en op blote voeten. Bij zorginstellingen, zwembaden en seniorenwoningen bepaalt dit de tegelkeuze sterk, maar ook bij en gewoon woonhuis is kiezen voor tegels met antislip een verstandig besluit. Een keus welke weer van invloed is op gemakkelijk schoonmaken, lees hier meer over onder reiniging.

Afwatering

Het is gebruikelijk om tegelvloeren vlak of iets op afwatering te leggen (op afschot). Zeker bij vertrekken van natte cellen en in badkamers met douchehoek. De doorgaande ruimte heeft een minimale afwatering (van de deur af, naar putje of douchehoek), de douchehoek (standaard 900x900mm) heeft een sterker afschot. Bij een douchecabine met douchebak is dit afschot in de vloer niet noodzakelijk van toepassing, maar bij een open inloopdouche des te meer van belang.

Naast een putje voor waterafvoer kun je ook kiezen voor een moderne draingoot in tegelvoer. Naast het fraaie uiterlijk worden deze vlakke goten voor zorginstellingen en seniorenwoningen ook gekozen als rolstoelvriendelijke douche.

Aanpasbaar bouwen met oog op de toekomst is in nieuwbouw vaak gemakkelijk direct te integreren. Overleg met je aannemer naar de mogelijkheden in jouw situatie of vraag raad aan het tegelzetbedrijf. Deze aanpassingen achteraf aanbrengen zijn vaak aanzienlijk duurder.

Reiniging

Bij professionele huisvesting is nadenken over reiniging van tegelwerk een gebruikelijk onderwerp. Maar ook als particulier is hiermee woongenot en tijdsbesparing op schoonmaakwerk te realiseren.

Voor periodieke reiniging kun je een schoonmaakbedrijf vragen, met de volgende tips bespaar je op schoonmaakkosten van tegelwerk.

 • Kies voor gladde tegels
 • Pas plinttegels toe (bij tegelvloer langs muur met stucwerk of behang)
 • Beperk onnodige hoeken, randen en naden
 • Kitnaden goed onderhouden – inwendige voegen en sanitair kit
 • Overweeg waterdicht voegwerk (WR voeg)
 • Impregneer voegen sanitaire ruimtes – gaat indringing  urine tegen

Dat een gladde tegel gemakkelijk is af te nemen spreekt voor zich. Ook hecht vuil al niet snel aan een gladde glazuurlaag, een ruw oppervlak trekt vuil eerder aan en houd dit langer vast.

Een plinttegel is een tegelstrook rechtopstaand tegen de wand. Deze help om de tegelvoer te schobben zonder met zwabber de smetteloze muren te verontreinigen.

Een rechte wand zonder al te veel hoeken en richeltjes is gemakkelijk en snel schoon te houden. Dit geeft minder inwendige hoeken welke afgekit moeten worden. Hoeken kitten is nodig ter plaatse waar tegels op verschillende ondergronden bij elkaar komen.

Tegelwerk is niet vanzelfsprekend een waterdichte laag, men gaat hier ten onrechte vaak wel van uit. Tegelwerk wordt pas echt waterdicht als WR voegen toegepast worden, kitvoegen de juiste rugvulling hebben en voegen periodiek onderhouden worden.

In sanitaire ruimtes van scholen en openbare gebouwen is het verstandig om voegen te impregneren van vloer- en optioneel wandtegels. Zeker ter plaatse van urinoirs en bij intensief gebruik. Dit gaat indringing van urine tegen waardoor de ruimte gemakkelijker schoon te houden is en vieze geurtjes hierdoor tegen gaat. Ook in een woonhuis hebben geïmpregneerde voegen een hygiënische werking, vraag ernaar bij je plaatselijke tegelzetter.

Soorten vloertegels

Je hebt veel leuzevrijheid in vloertegel soorten, enkele suggesties:

– Natuurstenen vloer – vraagt onderhoud
– Marmer tegels – LET OP; niet geschikt voor iedere dekvloer! (i.v.m. verkleuring)
– Keramische vloertegels – onderhoudsvriendelijk, niet alle glazuur is even slijtvast

Welke plavuizen kun je het beste als tegelvloer leggen? Natuursteen vloeren hebben een natuurlijke uitstraling en voor een keramische vloer zijn goedkope tegels te krijgen. Verschil in prijs vloertegels leggen (arbeidskosten) hangt sterk af van situatie en gewenste tegel of natuursteen.

Een stellige vuistregel voor goedkoop vloertegels leggen in keuken, badkamer of woonkamer is niet te geven. Laat je vooraf goed informeren door een architect of deskundige tegelzetter.

Hoe beste vloertegels aanbrengen? Lijmen en zetten advies lees je hieronder.

Hoe tegels aanbrengen

Tegels zijn op meerdere manieren goed aan te brengen, de beste methode is situatie afhankelijk. Want gebruik je in bestaand pand andere lijm dan bij nieuwbouw? En kun je tegels beter lijmen op dekvloer of direct in specie opnemen?

Meest gebruikte technieken voor zowel vloer als wand nader omschreven;

Tegels lijmen

Tegels lijmen kan prima op een vlakke tot bijna vlakke ondergrond, hierbij moet ook de tegel zelf wel redelijk vlak zijn. Met een grove lijmkam zijn geringe oneffenheden prima te overbruggen. Voldoende lijm aanbrengen voorkomt dat tegels hol klinken, vol en zat lijmen is zeker bij vloertegels aan te raden. De vloertegels worden op de cementdekvloer aangebracht en wanttegels tegen tegelkaar stucwerk geplakt.

Tegel zetten (in specie)

Tegels in specie zetten is de traditionele manier van tegels aanbrengen. In oude wc’s zie je dit vaak nog terug, op ca. 1,50 m1 hoogte springt het stucwerk terug ten opzichte van de tegels. En bij vloertegels aanbrengen is zetten nog steeds een prima manier, hiermee spaar je kosten uit van een dekvloer leggen. Ook oneffen tegels aanbrengen en natuursteen van ongelijke dikte leggen gaat op deze wijze prefect.

Tegel over tegel

Zit het bestaande tegelwerk goed vast, en kun je de ruimte missen, dan is tegels op tegels aanbrengen economisch een voordelige oplossing. Het spaart sloopwerk uit van oude tegels verwijderen en bij voldoende vlakheid is uitvullen ondergrond niet nodig. Goed ontvetten en met juiste middel isoleren en voorstrijk is belangrijk voor duurzaam aanbrengen van nieuw tegelwerk.

Welk materiaal waar het best te gebruiken is weet de echte tegelzetter!

Wandtegels

Tegels kunnen naast optische verfraaiing ook om praktische en technische redenen aan muur geplaatst worden. In sanitaire ruimtes, wc en badkamer zijn wandtegels naast praktisch vooral ook mooi. Technisch vormen ze een waterdichte laag welke zeker in de douchehoek noodzakelijk is. Tot een hoogte van minimaal 2,10 m1 vanaf de vloer, doorgetrokken tot aan het plafond geeft vaak een beter resultaat.

Materiaal

Wantegels zijn te koop als keramisch tegels (gebakken product) en als natuurstenen wandtegels. Zoek je wandtegels goedkoop? Kijk dan bij de gebakken tegels, wellicht kub je een partij tegels van B-keus kopen.

Vorm

De meest verkochte wandtegel is rechthoekig van vorm, deze kun je naar wens rechtop plaatsen en over dwars aanbrengen. Vierkant tegels kun je hiernaast diagonaal plakken, dit is bij rechthoekig formaat praktisch niet uitvoerbaar.

Tegels Rechtop

Wandtegels rechtop plaatsen is de meest gangbare manier van verwerken. Op deze wijze aangebrachte tegels wordt wel portrait genoemd. Hiermee benadruk je de hoogte van een vertrek.

Tegels liggend

Liggen aangebrachte wandtegels is een manier om een bijzondere sfeer te creëren en wordt steeds meer toegepast. Over dwars geplakte tegels wordt als landscape aangeduid. Hiermee accentueer je de breedte van iedere betegelde ruimte.

Patroon

Veel siertegels zijn ook met een afbeelding, biesje of motiefje te koop, hiermee kun je patronen en optische plinten aanbrengen. Hiernaast zijn tegels met afbeeldingen verkrijgbaar, op 1 tegel of design over meerdere tegels verspreid. Dit laatste betreft meestal handwerk of zeefdruk en is beperkt verkrijgbaar.

Het verschil tussen wandtegels lijmen en tegels zetten vind je onder “hoe tegels aanbrengen”.

Wandtegels lijmen

Op muren met voldoende vlakke ondergrond kun je wandtegels lijmen, stem de lijm af op zowel ondergrond als tegelmateriaal. In de bouwmarkt zijn tegelhoekjes te koop. deze zal een professionele tegelzetter echter niet snel gebruiken. Voor volledige garantie op aangebracht tegelwerk kun je de te gebruiken lijmkwaliteit aan het tegelzetbedrijf overlaten.

Voegen

Het voegwerk van tegels bepaalt voor een groot deel uiterlijke en de beleving van het tegelwerk.

 • Kleur – wit en grijs zijn standaard, zwart of voeg op kleur optioneel
 • Breedte (ruimte tussen tegels, door voeg opgevuld)
 • Afwerking oppervlakte – vlak glad is standaard
 • Diepte – vlak, bol of verdiept

Hiernaast is het als optie vaak mogelijk de voegen van wandtegel en vloertegel met elkaar te laten stroken. Echter is dit niet in alle situaties mogelijk, zoals bij niet overeenkomende maatvoering, scheluwe wanden en veel knipwerk.

Bekijk bij tegels uitzoeken in showroom ook direct naar goed bijpassende voeg!

Tegelprofielen

Hoekprofielen zorgen voor nette afwerking van uitwendige hoeken en dragen bij aan het design van tegelwerk. Een creatieve architect speelt graag met een decoratief jolly profiel. Verschillende jolly profielen zijn in de handel verkrijgbaar, je hebt hierin per merk keus uit materiaalsoort, vorm, afmeting en kleur.

Materiaal
Aluminium / Kunststof / RVS

Vorm
– Vierkant en bolvormig
– Soort; hoekprofiel en eindprofiel
– Hulpmiddelen; eindstuk of hoekstuk (afstemmen op profieldikte)

Afmeting
– Handelslengtes 2,50 m1 is standaard maat
– Profieldikte (mm) afstemmen op tegeldikte (= profielnummer)

Kleur
– Standaard fabriekskleur en Ral-kleur
– Natuurlijke kleur naturel – mooi bij aluminium en RVS
– Profiel met patroon

Het gebruik van tegelprofielen is echter niet altijd noodzakelijk voor een nette hoekafwerking. Natuursteen en tegels met geglazuurde kanten (vaak 2-zijdig; 1x kopkant en 1x langszijde) kan een goede tegelzetter ook zonder deze hulpstukken goed verwerken.

Betegelde ruimtes

In een gemiddeld huis zijn een aantal vertrekken standaard betegeld. Bij winkelruimtes en industriële toepassing zijn hierop aanvullingen mogelijk. We beperken ons even tot huisvesting in woning, appartement en kamer studio’s.

Badkamertegels

In badkamers worden vloeren meestal volledig betegeld en wanden grotendeels van tegels voorzien. Veel consumenten kiezen ervoor in vloertegelwerk direct een moderne draingoot op te nemen. Wandtegels badkamer worden doorgaans tot aan het plafond doorgetegeld, maar alleen de onderste rij tegels als plint is mogelijk. Het Bouwbesluit bepaal dat ter plaatse van douchekop tot minimale hoogte van een waterdicht laag noodzakelijk is. De badkamer betegelen is hiervoor een goede oplossing die ook op gaat voor een douche betegelen.

Keukentegels

Zoek keukentegels uit die goed bij je (nieuwe) keuken passen, kies hiervoor bijpassende wandtegels uit. Deze kun je zowel bij de tegelzetter kopen en bij je keukenleverancier. Soms kan de montageploeg ook keukentegels plakken, zo niet laat het dan over aan het tegelzetbedrijf. Deze kan dan direct ook vloertegels in de keuken leggen en eventueel de rest van je keuken betegelen.

WC Tegels

De wc betegelen doe je natuurlijk in eigen stijl, kies mooie wandtegels met bijpassende vloertegels. Je toilet is tenslotte het visitekaartje voor gasten en van het kleinste kamertje maak je ook zelf regelmatig gebruik.

Bij een inbouwtoilet wordt het de stortbak achter de voorzetwand weggewerkt en meegetegeld. Deze kan vlak doorlopen tot het plafond of wordt van een plateau voorzien. Deze kun je omtegelen met dezelfde wandtegels of juist voorzien van een accenttegel.

Hou er rekening mee dat een koof voor standleiding en beluchting nodig is, neem dit mee in het wc-ontwerp. Een goed hangtoilet van bekend merk met mooie designtegels en stijlvolle hoekprofielen geeft klasse aan je huis en werkt waardverhogend.

Tegelzetter

De tegelzetter is een vakman die tegels in alle soorten en maten kan aanbrengen. Vloertegels leggen, wandtegels zetten en alle hulpmaterialen aanbrengen voor een goede oplevering van het tegelwerk. Deze werk zelfstandig als zzp-er of is in dienst bij een tegelzettersbedrijf.

Wat kost een tegelzetter?

De totale kosten tegelzetter is een optelling van kosten materiaal, arbeidsloon (uurloon tegelzetter), eventuele reiskosten en wist inclusief opslag. Goede tegelzetters maken een prijsopgave op maat met hierin alle kosten die je wilt weten meegenomen.

Vraag een offerte aan voor vaste prijs tegelzetter, dit kan vrijblijvend dus zonder verplichtingen. Kies voor arbeid tegels plaatsen met of zonder levering van tegels, je mag bijvoorbeeld ook zelf goedkope tegels online kopen. Je loopt met een prijsaanvraag geen enkel risico en na opdracht wordt het tegelzetten onder garantie uitgevoerd.

Vraag direct meer offertes tegelijk aan zodat je snel prijs tegelwerk vergelijken gaat!

Tegelhandel

Bij de tegelhandel kun je alle mogelijkheden bekijken en zelf tegels kopen. Soms kun je hier goedkoop een restpartij tegels vinden. Ook kun je gekozen tegels bij de tegelzetter bestellen, het voordeel hiervan is dat je geen risico loopt. Je laat dan de tegelzetter zelf alle benodigde meters tegels berekenen in m2 een omrekenen naar het aantal te kopen pakken met tegels. Inclusief knipverlies, breuk en toeslag voor speciale patronen.

Alles uitbesteden bespaart je veel tijd, voorkomt miscalculatie en risico kosten van extra nalevering. Vergelijk prijs tegels kopen online met totale klus uitbesteden aan tegelzetbedrijf en weet precies hoeveel geld je werkelijk bij de tegelhandelaar bespaart.

Cursus tegelzetten

Zelf tegel leren leggen en zetten als echte vakman? Begin dan tijdig met een cursus tegelzetten online! Je eigen badkamer als eerste klus is misschien wel wat optimistisch. Vraag voor de zekerheid ook prijzen aan, dan heb je altijd wat te kiezen.

Prijzen

Info over tegelzetter prijs kun je hierboven vinden, net als verschillende prijzen en advies voor tegels kopen. Kosten tegelzetter per m2 vergelijken is alleen zinvol wanneer je een rechte wand hebt van geringe hoogte.  Maar al snel kom je niet weg met een tegelzetter prijs m2, doordat r toeslagen gelden voor hoeken, grote formaten en sterk zuigende ondergronden.

Voor badkamer betegelen kosten en prijs tegelvloer leggen kun je het beste meerdere offertes vergelijken. Want met tegelzetter prijs per m2 of uurtarief alleen weet je nog geen projectprijs.

Prijzen voor terrastegels buiten en andere tuintegels vind je onder bestrating>>

Ter controle op die goedkope tegelzetter die alleen in de avonduren en op zaterdag kan komt een prijsopgave van echt tegelzetbedrijf goed van pas. Voor de zelfde prijs of een klein beetje meer krijg je strak tegelwerk met jarenlange garantie dat ze ook aan de muur blijven zitten.

Beter goed vakwerk voor nette prijs dan goedkoop beunwerk waar je na nog jaren spijt van hebt. Vraag diverse prijzen op en je kunt later alsnog beslissen wat je gaat doen.

Claim Tegel Aanbieding>>

Diverse bouwdisciplines waarmee tegelwerk een raakvlak heeft of nauw aan verwant is:

Soms kun je tegelwerk daarom beter uitbesteden als totaalklus of in aanneemsom bouw!
Tegelzetter tarief vergelijken is eenvoudig. Ook voor andere onderwerpen offerte aanvragen.

Tip ook je vrienden!
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email