Stukadoor

Prijs stukadoor vergelijken wand en plafond

Goede stukadoor kan zowel muur stukadoren in verschillende uitvoeringen als plafond stucen

Wanden stucen als behangklaar, sausklaar stucwerk, voorzien van sierpleister of spachtelputz.
En plafonds spackspuiten, voorzien van fijn schuurwerk of naden vullen en gladstrijken.

Vind ook bij jouw in de buurt een zelfstandige stukadoor of  stucadoorsbedrijf dat wanden en plafonds vakkundig pleistert. Alle vertrekken, kamers, keuken en badkamer zowel nieuw als bestaand. Voor een scherpe concurrerende prijs kun je het beste meerdere bedrijven vergelijken.

Meer uitleg over uitvoering, zelf stucen en stucadoor prijzen onder offerte formulier…

Maar let naast lage prijs ook op goede kwaliteit en garantie op het uitgevoerde stucwerk.
Want niet iedere zzp-er, Pool of klusjesman is ook een echte stukadoor!

Doe nu aanvraag op postcode en ontvang vrijblijvend meerdere aanbiedingen in huis.

VRAAG OFFERTES AAN:

Stukadoorsbedrijf

Een stukadoorsbedrijf heeft mensen in dienst, stukadoors van beroep, die ruwe muren en plafonds glad afwerken. De afwerking van wanden is behangklaar, sausklaar of voorzien van sierpleisterwerk. Standaard is stucwerk wit van kleur, maar op verzoek kun je wanden en plafonds in alle kleuren laten uitvoeren. Hiervoor geldt een toeslag op de basisprijs, ook wel meerprijs genoemd, vraag deze optie indien gewenst gelijk aan bij de offerteaanvraag.

Stukadoorswerk valt onder de afbouwwerkzaamheden van een woning, kantoor of bedrijfspand. Het resultaat van de stukadoor is na oplevering blijvend zichtbaar, belangrijk dus dat dit stucen technisch goed en optisch netjes uitgevoerd wordt. Verschillende afwerkingen vind je hieronder met specifieke eigenschappen genoemd.

Muur stucen

Het is gebruikelijk om een nieuwe muur te stukadoren alvorens de eindafwerking aan te brengen. Deze afwerking kan behang zijn maar ook tegels, schilderwerk en stucwerk. Als voorbewerking van de eindafwerking kun je de muur stucen met gipsmortel. Ook een bestaande wand gladmaken, gaten repareren of van een structuur voorzien zijn ook werkzaamheden die de stukadoor kan uitvoeren.

Wandafwerking

In basis is er keuze uit de volgende wandafwerkingen:

 • Behangklaar; behang of glasvlies aanbrengen is werk voor schilder
 • Sausklaar; glad stucwerk gereed voor afwerken door schildersbedrijf
 • Sierpleisterwerk; zie voor uitvoering onderstaande voorbeelden
 • Tegelklaar; voor tegels lijmen, goed alternatief is tegels in specie zetten
 • Spackspuiten; niet gebruikelijk als wandafwerking (geringe mechanische sterkte)

Prijs wandafwerking>>

Sierpleisterwerk

Bij sierpleisterwerk onderscheid de Meester zich van een gewone vakman, goed sierpleisteren is een ware kunstvorm. Een muur glad stucen kan iedere vakman met voldoende praktijkervaring prima uitvoeren.

Populaire soorten sierpleister / pleisterwerk patronen zijn:
– Spachtelputz (uitgesproken als spachtelpoets)
– Rustiekputz (slijtvast en gemakkelijk te reinigen)
– Granol (grove stuctuur met boomschors motief)
– Schuurwerk grof (stucwerk met groffe korrel)
– Fijn schuurwerk (stucwerk met fijne korrel)
– Stucwerk schuren (volledig gladde wandafwerking)
– Italiaans stucwerk (romantisch design met luxe uitstraling)

“Wand witten of wanden gladtrekken zijn door stukadoors gebruikte termen in bouwkeet”

In pleisterwerk zie je de handtekening van de stukadoor die het werk gerealiseerd heeft. Vraag voor opdrachtverrekking eventueel naar zijn referenties, dan krijg je een goed beeld van zijn kunnen. Voor goed stukadoor prijzen vergelijken kun je meerdere aanbiedingen aanvragen.

Plafond stucen

De vlakheid, structuur, kleur, patronen en eventuele ornamenten van je plafond bepalen in grote mate de sfeer in je kamer. Goed om de verschillende mogelijkheden te weten en prijsverschillen te overwegen.

Gebruikelijke soorten plafondafwerking:

 • Vlak plafond; aanbrengen op breedplaatvloer is meest geschikt
 • Schuurwerk; luxe afwerking in diverse patronen verkrijgbaar
 • Spackspuiten; voordelige afwerking, geschikt voor kanaalplaatvloer
 • Ornamenten, sierlijsten en rozetten; stijlvolle plafonds, pas op voor kitsch

Plafond stucen kosten>>

Schuurwerk

Ook strak schuurwerk goed uitvoeren is echt vakwerk voor de stukadoor. Ieder patroon heeft zijn eigen sfeer, lichtval, weerkaatsing en schaduwwerking zijn hiervan het tastbare resultaat. Kies schuurwerk met gewenst patroon bewust uit, een goed stukadoorsbedrijf adviseert je hierin graag.

Het basismateriaal van schuurwerk is gips waar zilverzand en kalt aan toegevoegd zijn. In de natte mortel wordt met een natte spons overlappende cirkelvormen gedraaid. Hierdoor ontstaat een fijn geschuurd plafond dat helder wit effen van kleur opdroogt. Het plafond is hiermee direct afgewerkt, sausen is dus niet nodig.

Spackspuiten

Spackspuiten is het aanbrengen van een dunne laag met groffe korrel. De kamer, keuken of hal wordt binnen afgeplakt waar nodig en vervolgens brengt de stukadoor een dunne  laag spack aan met de spackspuit. Deze laag volgt de ondergrond, oneffenheden worden hierbij niet weggewerkt en zullen dus zichtbaar blijven. Standaard spack wordt grijs van kleur, geeft het aan als je blijvend witte afwerking wenst. Dit is technisch mogelijk en hiermee heb je direct de eindafwerking. Dit scheelt weer extra werk en bespaart kosten van zeker 2 lagen sauswerk.

Badkamer stucen

De badkamer is een natte cel en wordt daarom niet met kalkgebonden gips gestukadoord. In plaats hiervan gebruikt de stukadoor een mortel op cementbasis, deze is goed bestand tegen water en hoge luchtvochtigheid in de badkamer.

Situaties in badkamer:

 • Muur tegelklaar maken; waaraan wandtegels geplakt worden (tegels lijmen)
 • Muur boven tegelwerk; sausklaar stucwerk of behangklaar (tbv spacksluitwerk)
 • Plafond stucen; gereedgemaakt voor plafondafwerking

En dan kun je er nog voor kiezen de wandtegels tegen de ruwe muur in specie aan te zetter worden door tegelzetter. De stukadoor kan deze wanden dan onbehandeld laten, hiermee bespaar je geld uit op het stukadoorswerk. Per saldo is dit ook voordeliger dan eerst door stukadoor tegelklaar laten aanrapen en vervolgens tegels op lijmen. Zowel tegelwerk zetten is specie als tegels plakken (aan tegelklaar stucwerk) is werk voor de tegelzetter.

Wat kost stukwerk>>

Buiten stucwerk

De buitenmuur stucen is in het buitenland heel gebruikelijk, zeker in zuidelijke regio’s. Dit komt ook doordat schoon metselwerk buiten Nederland veel minder gebruikelijk is. Maar ook hier is stukadoren van buitenmuren steeds meer gangbaar. Je kunt het stucwerk zelfs combineren met buitengevelisolatie, ook zeer geschikt voor renovatie en naisoleren van oude woningen.

Bij isoleren krijg je ook altijd te maken met bouwfysische factoren zoals dauwpunt en koudebruggen, laat je daarom altijd goed adviseren door stukadoor, bouwadviseur of aannemer.

Zelf stucen

Zelf een muur stucen wand pleisteren of plafond aanrapen is een mooie uitdaging voor de echte doe-het-zelver. Zelf stukadoren is niet onmogelijk, maar onderschat strak stucwerk maken niet. Stukadoren is ook lichamelijk zwaar werk, zeker bij hoge wanden en plafonds werk je boven je macht.

Enkele tips om je op weg te helpen, zie het echter niet als complete cursus stucwerk online.

Een wand behandelen met voorstrijk stucwerk is prima zelf te doen. Net als kleine gaste dichten en over kleine oppervlakte stucwerk repareren. Ook een rechte wand vlak maken is door een handige hobbyist vaak nog wel te doen. Het lastige werk komt bij openingen en sparingen.

Ook hoeken (inwendig en uitwendige hoeken)zijn lastig, deze komen ook voor rondom kozijnen. Deze koeken en penanten worden negge en kantelaaf genoemd. Juist bij deze details is er altijd spraken van strijklicht, waardoor iedere oneffenheid zichtbaar wordt.

Een volledig vlak plafond is de wens van veel consumenten. Bij in het werk gestorte breedplaatvloer is dit goed uitvoerbaar, deze bestaan uit een geheel. Bij prefab kanaalplaatvloeren zitten zichtbare v-naden (vaak om de 1100 – 1200 mm). Deze naden kun je wel dichtzetten, maar komen door werking na verloop van tijd vaak weer terug (zo goed als zeker).

Overweeg of je dit risico wil lopen, bij uitvoering door stukadoor kun je om garantie vragen (doe dit na offerteaanvraag altijd voorafgaand aan uitvoering).

Stukadoorsgereedschap

Basisgereedschappen die je nodig hebt bij het stukadoren:
– Speciekuip
– Troffel (tbv mortel uit kuip scheppen)
– Stukadoor mixer tbv boormachine (voor aanmaken gipsmortel)
– Schuurbord (opzetbord)
– Pleisterspaan (tbv gipsmortel op wand aanbrengen)
– Afreilat (voor afstrijken stuclaag)
– Waterpas (om hoeken en openingen te lood te stellen)
– Hoekschopje (tbv binnenhoeken straktrekken)
– Schuurbord met sponszool (tbv wegwerken oneffenheden)
– Spackmes (om het stucwerk strak te strijken)
– Plamuurmes (tbv onregelmatigheden wegsteken)

Altijd handig hobbygereedschap:
Potlood, spatel, kwast, roller, Stanleymes (afbreekmes) en kitspuit.

Materieel:
Verlichting, trapje en kamersteiger (rolsteiger voor binnengebruik).

Bespaar kosten gereedschap>>

Stucmateriaal

Naast gereedschap heb je ook het verbruiksmateriaal nodig:
– Voorstrijkmiddel
– Gips (roodband, geelband en goudband)
– Water (voor mortel aanlengen)
– Cement (voor watervast stucwerk badkamer)
– Stucgaas (tbv naden en inwendige hoeken dichtzetten)
– Stucroll; soort stucbehang, in bouwmarkt verkrijgbaar voor hobbyist
– Hechtpasta voor stucroll
– Stucprofielen; aluminium stuchoeken en stucstopprofielen (ook in kunststof en RVS-uitvoering verkrijgbaar)
– Kit (optioneel)

Stucmortel

Stucmortel is te koop in kant en klaar verpakkingen. Het enige dat je hoft te dien is zelf water toevoegen aan de droge mortel en goed mengen. Deze mortels worden aangeduid met namen als Roodband, Geelband en Goudband. Wat waar toe te passen hangt af van ondergrond (welk materiaal in de muur die je wilt uitvlakken), laagdikte (hoeveel oneffenheid in de wand moet je uitvullen), gebruiksruimte (droog of natte cel) en gewenste oppervlaktestructuur.

Stucmortel overzicht:

 • Fix&Finish – glad pleisterwerk met laagdikte van 1-3mm
 • Roodband – gladpleister met laagdikte van minimaal 5mm
 • Goldband – gladpleisterwerk met laagdikte van minimaal 10mm
 • Geelband – schuurwerk vanaf 5mm dikke laag
 • Schuurband – schuurwerk vanaf 10mm laagdikte

Laat stukadoor materiaal kiezen>>

Stucen video

Op internet zijn verschillende stucwerk doe het zelf video’s te vinden met stap voor stap uitleg zelf stukadoren. Onze eigen ervaring is dat goed stukadoren een ambacht is dat niet iedereen zomaar kan leren. Laat je er niet door tegenhouden als je zelf een muur stukadoren wil, maar besef dat een door jezelf verprutste muur laten rechttrekken door een echte stukadoor 2x geld kost. Vraag eerst een prijsopgave van vakman, dan kun je altijd later beslissen of zelf stukadoren loont.

Stucadoor prijzen

Wat kost een stucadoor wil je nu zeker graag weten. Online kun je standaard stukadoor prijslijsten downloaden in PDF. Dan zie je lage prijzen die doorgaans gebaseerd zijn op grote wandoppervlaktes van rechte muren met stucwerk van minimale laagdikte. Zonder rekening te houden met kosten van sparingen, openingen, leidingen en centraaldozen. Deze werkzaamheden worden achteraf als meerwerk verrekend, met als gevolg een m2 prijs die aanzienlijk hoger uitvalt dan begroot.

Stucwerk kun je beter als een project beschouwen, waarvoor je graag een totaalprijs ontvangt. Dit op basis jan jouw persoonlijke wensen en actuele situatie ter plaatse. Hiervoor is het nodig dat de stukadoor een prijsopgave voor je maakt, je kunt hiervoor meerdere stukadoor offertes tegelijk aanvragen. In eerste instantie zul je dan prijsopgave kosten stucwerk per m2ontvangen, zoals spachtelputz prijzen, sierpleister prijs, of stucen kosten totaal. Soms met vermelding van een uurloon stukadoor, dit geeft een indicatie voor eventuele meerwerkzaamheden.

Ook kan een stukadoor bij je thuis het werk komen opnemen, om zo een gedetailleerde prijsopgave op maat te maken. Hier kun je ook na ontvangst van kosten stucen om vragen bij het stukadoorsbedrijf waar je het beste gevoel bij hebt na goed offertes vergelijken. Zo krijg je een nog beter beeld van de vakbekwaamheid van stukadoors die jouw huis komen stukadoren.

 Naar stukadoor prijzen>>

Een goede prijs is belangrijk, maar het gaat uiteindelijk om het eindresultaat van stucwerk in kamers, keuken en badkamer van jouw huis of kantoor. Vraag voor het beste eindresultaat vrijblijvend meerdere stukadoor offertes aan. Een prijs aanvragen verplicht je tenslotte tot niets, en dat mannetje met tijd over blijkt dan misschien helemaal zo goedkoop nog niet…

 

Zoek direct ook een schilder en tegelzetten voor je klus of schakel hoofdaannemer in.
Goede stukadoor gevonden? Vergelijk ook andere onderwerpen via offerte aanvragen.

Tip ook je vrienden!
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email