Bestrating

Bestrating leggen prijs

Echte stratenmaker legt tuintegels en klinkers strak in ieder gewenst patroon!

Mooie bestrating rondom je huis, tuin of organisatie is praktisch en maakt vastgoed waardeverhogend. Je verharde oprit, terras met sierbestrating en tuintegels springen direct in het oog!

Eenmaal type stenen zorgvuldig uitgekozen en in repeterend patroon vakkundig gelegd heb je hier gegarandeerd jarenlang plezier van. Goede stratenmakers voor alle tegels, klinkers en overigen bestrating leggen vind je hier online.

Alle aangeboden stratenmakers zijn betrouwbaar en hebben volop ervaring met aanleg, onderhoud en renovatie van terreinverharding. Geef voor goedkoop bestraten postcode in en ontvang straatwerk offertes van regionale stratenmakers met tijd voor jouw klus!

VRAAG OFFERTES AAN:

Bestrating

Onder bestrating verstaat de bouwwereld al het werk dat verzet moet worden om een verharde ondergrond te verkrijgen. Dit zijn straatstenen, tegels of asfalt inclusief grondwerk, zandpakket en hulpmiddelen als waterkolken en opsluitbanden.

Een specialistisch werk voor stratenmakers waarbij grote projecten (vaak in onderaanneming van hoofdaannemer) onder grond weg en waterbouw (GWW) valt.

Straatwerk is dus veel meer dan de stenen waarop je loopt nadat het werk gereed is. Uiteraard gaat het je om mooie bestrating rondom je huis aanleggen, enige uitleg helpt het bouwproces in uitvoering begrijpen.

Soorten bestrating

Meest voorkomende verharding die rondom particulier woonhuis gebruikelijk is sierbestrating.

Enkele voorbeelden van sierbestrating:

 • Tuinbestrating – tuintegels
 • Terras betegelen – terrastegels
 • Bestrating oprit – klinkers, betonklinkers of gebakken product
 • Bestrating tuin – fijne sierbestrating
 • Straatwerk divers – waaltjes

Sierbestrating aanvragen>>

Verkrijgbare soorten en uitvoering van deze tegels en stenen en klinkers staan hieronder per categorie gespecificeerd. Wanneer de bestrating onderdeel is van een groter tuinplan, kun je deze ook laten ontwerpen en aanleggen door hovenier.

Bestratingsbedrijf Omzet Verhogen? Start Deelname » (gratis)

Tegels en Stenen

Tuintegels

Groot formaat tuintegels leggen is al jaren populair onder modebewuste consumenten. Inmiddels kun je dit gootformaat wel als tijdloze bestrating zien. Een veilige keuze voor zowel trendzetters die lifestyle bladen volgen als meer behouden mensen die niet direct uit de band willen springen. En voor de gunstige vanaf prijs per m2 hoef je het niet te laten.

Tegelafmetingen;
– 50 x 50 x 3
– 60 x 60 x 3
– 80 x 80 x 3

Terrastegels

Als verharding van je terras volstaan betontegels 30×30 (stoeptegels) al lang niet meer, en dat is maar goed ook! Want er is als terrastegels zoveel moois te kiezen. Grote tegels van natuursteen passen perfect bij moderne architectuur. En kleine mozaiek tegels geven weer een mediterrane sfeer. Voor ieder budget zijn terrastegels van goede kwaliteit te koop.

Afmeting terrastegels;
– 30 x 30 x 3,5 – 4,5 cm
– 60 x 60 x 3 – 5 cm
– 10 x 10 x 3 cm

Klinkers

Klinkers zijn in 2 verschillende kwaliteiten te koop, de gebruikte grondstof maakt hierbij het verschil. Er is keuze uit betonklinkers en klinkers van gebakken product (klei), meestal rivierklei. De officiële benaming van dit baksteen product is straatbaksteen.

Betonklinkers;
Worden inderdaad vervaardigd van beton, de mortel wordt in trommels gevormd. En na lossen uit de mal opgetast op het droogveld alwaar deze klinkers aan de lucht gedroogd worden.

Gebakken klinkers;
Deze straatstenen worden uit klei vervaardigd, en zijn meestal van rivierklei geproduceerd. Dit verklaart ook waarom onze steenfabrieken zicht vooral in het zuiden van Nederland vestigden. Steenproduct vond om logistieke redenen plaats bij de bron van winning, rivierbeddingen.

Vorming vind plaats door middel van mallen maar vaker als strengpers geautomatiseerd (strengperssteen). De vormeling van natte klei wordt in een over gebakken. Dit verharden op hoge temperaturen kan in een tunneloven (stenen verplaatsen), maar vaker werd hiervoor een ringoven gebruikt (warmtebron verplaatst). Met beide methoden is een continu doorlopend productieproces mogelijk.

Naast traditionele vorm zijn er ook speciale vormen te koop, zoals h klinkers en bkk klinkers. Door hun vorm haken deze in elkaar, waardoor sterke bestrating geschikt voor zware belasting ontstaat.

Maatvoering klinkers;
– Dikformaat 21 x 7 cm (ca. 72 st/m2)
– Keiformaat 20 x 10 cm (ca. 45 st/m2)
– Waalformaat 21 x 5  cm (ca. 100 st/m2)

Waaltjes

Oude waaltjes te koop gevraagd kom je online veel tegen, deze oude waaltjes zijn echter naar beperkt beschikbaar. Er moet maar net ergens een oud plein of straatje opgebroken worden, handelaren in gebruikt bouwmateriaal zijn er snel bij. Gelukkig kun je ook nieuwe waaltjes kopen met een oud uiterlijk, zoveel je nodig hebt. Hiermee is jouw bestrating leggen met authentieke uitstraling toch nog mogelijk!

Waalformaat (WF);
– 21 x 10 x 5 cm

Sierbestrating

De verzamelnaam van stenen die buiten functionele verharding ook een esthetisch doel nastreven is sierbestrating. Hieronder kunnen dus alle bovenstaande stenen vallen, kijk daar voor specificatie en maatvoering. Ook het legpatroon en kleurstelling kunnen aan het optische effect van mooie bestrating bijdragen.

Specificaties

Alle maatvoering in lengte x breedte x dikte in mm (l x b x d)
Omrekenen maat van mm naar centimeter is vermenigvuldiging keer 10 (x10)

Offertes aanvragen>>

Legverbanden

Het legverband is het patroon waarin de bestrating gelegd wordt. Dit geeft naast optisch speels patroon ook sterkte aan het de bestrating. Hierin zijn veel mogelijkheden, enkele voorbeelden van veel gekozen patronen:

 • Halfsteensverband
 • Wildverband (meerdere soorten)
 • Keperverband
 • Blokverband (verschillende patronen)
 • Elleboogverband
 • Molenwiekverband
 • Visgraatverband

Naast steensoort en kleur maakt het legverband onderdeel uit van je bestratingsplan.

Stratenmaker ZZP? Start Deelname » (gratis)

Bestratingsplan

Als je er zelf niet uit komt welke bestrating het best bij je huis of bedrijf past, laat je dan adviseren door een deskundige architect. Deze werken meestal niet gratis, voor minder geld kun je terecht bij een creatieve hovenier. Op zoek naar gratis advies voor mooie tegels en meest geschikte bestrating? Schakel dan vrijblijvend hulp in van geselecteerde stratenmakers!

Hulpmiddelen

Denk bij maken van het bestratingspan ook aan benodigde hulpmiddelen. Deze zijn niet alleen handig, maar ook kostbaar in aanschaf. Goed dus om direct meet te (laten) nemen in de offerteaanvraag en het stratenmakers prijsvergelijk.

Voorbeelden van hulpmiddelen bij bestrating:

– Opsluitbanden (betonbanden)
– Hoekstenen en eindstenen
– Putten (waterkolken)
– Goten (molgoot of draingoot)
– Geel zand (scherp zand)
– Vulzand (naden dichtvegen en inwateren)

Aansluiten van technische hulpmiddelen gaat in samenspraak met wtb installateur.

Bestrating voorbeelden

Zoek online en je vind de wereld aan voorbeelden van bestrating, ook klusmagazines, bouwmarkt krantjes en lifestylebladen staan er vol mee. Meer bestrating moet je gewoon in het echt zien en zelf ervaren.

Na prijsaanvraag bij deze stratenmakers kunnen ze je alle voorbeelden inclusief referenties laten zien. Met oprecht advies van ervaren vakman ben je pas echt mee geholpen!

Steenhandel

Hetzelfde als onder voorbeelden beschreven gaat ook op voor de steenhandel. De stenen in het echt bekijken geeft direct een duidelijk beeld van het te verwachten resultaat. Vraag de stratenmaker enkele steenmonster te tonen en doe op basis van de gekozen bestrating een extra prijsaanvraag. Deze heeft adressen van steenhandelaren bij jouw in de buurt, de basisprijs voor al het straatwerk kun je direct aanvragen.

Stratenmaker(s)

Dat stratenmaker een vak is zal inmiddels wel duidelijk zijn. Het beeld van traditionele stratenmaker die de hele dag op de knieën licht en zijn rug verslijt voordat hij met pensioen kan, gaat gelukkig al een tijdje niet meer op.

Bestrating en wegenbouw is een innovatieve bedrijfstak waarbij waar kan speciaal materieel ingezet wordt. Hiermee wordt lichamelijke arbeid beperkt en is efficiënt snel werken mogelijk. Grote vlakken zal men waar mogelijk machinaal bestraten, rondom huis en tuin is het meer handwerk van vaklieden.

Stratenmakers gereedschap

Al het stratenmakersgereedschap kun je kopen en huren. Enkele basisbenodigdheden voor het professioneel leggen van bestrating:

– Straathamer
– Bandenzaag (haakse slijper)
– Tegelklopper en -stamper
– Afreibalk (of complete afreibak)
– Lange waterpas
– Steenknipper
– Kruiwagens
– Trilplaat
– Persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s voor V&G)

Vraag bestratingsofferte aan geselecteerde bedrijven, en zij nemen zelf al het gereedschap mee.

Prijs stratenmaker

Wat kost een stratenmaker is op meerdere manieten te beantwoorden. De prijs voor straatwerk kun je opvragen als uurloon stratenmaker en als kosten stratenmaker per m2. Deze tarieven geven je een indivatie van de te verwachten kosten.

Het is verstandiger om een vaste aanneemsom voor het straatwerk aan te vragen. Dit kan op basis van arbeid, materiaal en/of inclusief ontwerp. Vraag een gespecificeerde offerte aan zodat je eventueel nader nog kunt bepalen wat je zelf gaat doen.

Met een enkele aanvraag direct meerdere offertes van geselecteerde stratenmakers in huis. Dat maakt stratenmakers vergelijken op prijs wel heel eenvoudig.

Goedkope Bestrating Aanvragen>>

Zelf Stratenmaker? Start Deelname » (gratis)

Alleen prijs bestrating opvragen of prijs tuinaanleg compleet aanvragen?
Architect tuinontwerp laten maken of alle overige onderwerpen ontdekken

Tip ook je vrienden!
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email